Blog > Komentarze do wpisu

Co króliki najbardziej lubią i mogą jeść? A czego nie mogą ?

Tu znajdziecie odpowiedzi na te właśnie pytanie! Królik domowy jest oczywiście zwierzęciem roślinożernym. Jak u wszystkich roślinożernych gryzoni podstawą diety jest celuloza. Ogryzanie gałązek jest także bardzo ważnym elementem diety tego zwierzątka, pomago to przy ścieraniu siekaczy, przednich zębów naszego pupila. Trawa i siano nie powinny pochodzić z miejsc podmokłych lub zanieczyszczonych spalinami.

Rośliny, które króliki lubią to: mlecz zwyczajny, mniszek lekarski, lebioda, pokrzywa, oset polny, nostrzyk żółty, perz (także kłącza), tasznik pospolity, bylica pospolita, barszcz zwyczajny, starzec wiosenny, babka pospolita, pięciornik gęsi, podbiał, podagrzycznik pospolity, krwawnik pospolity, ognicha, podróżnik błękitny, wrotycz pospolity (ma działanie odrobaczające), ziarna zbóż. Najważniejszy w diecie królika jest owies. Można mu także podawać otręby. Te rośliny są zdrowe i pożywne dla naszego zwierzątka, mogą być mu podawane i są przez niego lubiane tak jak i rośliny strączkowe.

Rośliny strączkowe: bub, bobik, groch, łubin słodki, soczewica, siemię lniane (dodawane w niewielkich dawkach do paszy królika  wpływa regulująco na układ trawienny naszego pupila i ma doskonały wpływ na jego skórę i futro).

Trujące rośliny kwiatowe dla królika to: fiołek alpejski, kaczeniec błotny, konwalia, nasturcja, oleander, zawilec gajowy, zimowit jesienny, sasanka, łubin gorzki. Tych roślin nie powinno się dawać pupilkowi do jedzenia, bo może on zachorować, a czasem nawet zdechnąć.

Trujące krzewy i pnącza dla naszego zwierzaka to: bluszcz ogrodowy, cis, glicynia, wawrzynek wilczełyko. Ich również co jest oczywiste nie można podawać królikowi! 

Rośliny szkodliwe w nadmiarze: bodziszek łąkowy, ciemierzyca dziurawiec, jaskółcze ziele, gwiazdnica, jaskier, mak polny, łopuch, skrzyp błotny, szczaw zwyczajny, szczawik zajęczy. Są to rośliny, które można podawać, ale trzeba uważać żeby nie stosowąc ich za często czyli w nadmiarze.

Rośliny stosowane w kuchni szkodliwe w nadmiarze: sałata, szpinak, rabarbar, nać buraków, liście kalarepy, kapusta biała i czerwona.

 

 

 

 

 

Jedzący królik       Jedzące kóliki

piątek, 06 kwietnia 2012, sisi4812
Tagi: Jedzenie